„W spiżarni na półkach zapasów bez liku,
Są dżemy, kompoty, złoty miód w słoiku.
I cebula w wiankach, grzybki suszone,
Są główki kapusty, ogórki kwaszone.
A gdy będzie w zimie tęgi mróz na dworze,
Zapachnie nam lato, gdy słoik otworzę”.
W ramach realizowanych działań edukacyjnych poświęconych zasadom zdrowego odżywiania, w klasie II odbył się cykl zajęć, których celem było zapoznanie uczniów z różnymi sposobami gromadzenia zapasów na zimę oraz ich przetwarzania. Historia przetworów owocowych i warzywnych jest bardzo stara. Już w starożytności powstały pierwsze receptury na przedłużenie trwałości darów natury. Owoce gotowano w miodzie, a warzywa konserwowano z solą. Z czasem odkrywano coraz to nowsze metody przechowywania i konserwowania żywności, w tym także warzyw i owoców. Metod na przedłużenie trwałości bogatych w witaminy warzyw i owoców, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie również w zimowe dni, jest dużo. Należy wymienić gotowanie, kiszenie, mrożenie, suszenie czy marynowanie. Na zajęciach zaprezentowano uczniom przyniesione przetwory, omówiono etapy ich produkcji. Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja jesiennych skarbów zamkniętych w słoikach.