Truskawkowy piątek w klasie III

10 maja trzecioklasiści wraz z wychowawcą w ramach realizacji programu: „Zdrowo i kolorowo” robili pyszności z truskawek. Najpierw dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania zdrowego jedzenia. Dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe, warzywa i owoce. Rozwiązywały krzyżówki i rebusy. Wykonywały prace plastyczne. Przygotowały plakat promujący zdrowe odżywianie. Następnie przypomniały sobie zasady kulturalnego zachowywania się podczas posiłków przy stole. Po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk pracy na stołach zagościły soczyste, dojrzałe truskawki, z których trzecioklasiści wyczarowali musy, desery, galaretki a nawet lody. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonali doskonale. Podczas pracy kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.

Udostępnij wpis:
Skip to content